Col·laborar és tasca de totos

Potser alguna vegada et diràs: Per què vaig al col•legi? I mentre ets a classe treballant et preguntaràs: Què fan les altres persones del col•legi?
Gràcies a l'esforç conjunt de professors, professores, alumnes, personal de serveis: porteria, secretaria, etc., qualsevol tasca es mes senzilla. Totes les feines tenen la seva importància i son necessàries per a la bona marxa del col•legi.

De quina manera col•labores en el col•legi? I a casa? I en el teu grup d'amics?

Ens ho pots explicar omplint aquesta fitxa







Si es reparteixen les tasques,
tot és més senzill.
Val la pena treballar en equip.




L'objectiu principal de les religioses de la Companyia  de Maria és educar molts nens i nenes de diferents països del món. Però no ho fan soles, sinó que moltes altres persones estan compromeses en aquesta tasca.


Joana de Lestonnac atenia sempre els altres amb afecte. Però va voler compartir aquesta tasca amb un grups d'amigues que s'ajudaven les unes a les altres.
Recorda el que ja saps sobre Joana de Lestonnac:
Joana de Lestonnac va néixer a Bordeus, Franca, el desembre de 1556. Els seus pares tenien religions diferents. Era la gran de vuit germans, dos deis quals van morir. Aleshores l'enviaren a passar una temporada a casa els seus oncles. Quan va tornar a casa, volia ser religiosa. Però els seus pares decidiren que es cases amb el baró Gastó de Monferrant-Landiràs.
Clica l'enllaç per descarregar un power sobre la vida de Joana de Lestonnac

Et proposem dos tipus d'activitats:




Pintar el dibuix (clica la imatge per ampliar-ho)


Fer unes activitats JClic








PENSA I REFLEXIONA


SABIES QUE...?


  • La Companyia de Maria intenta col.laborar, donar un cop de mà, allargar la mà ... per donar resposta a les necessitats d'educació més urgents de cada temps ...

  • El 1650, deu anys després de la mort de Joana de Lestonnac, les religioses de la Companyia de Maria van fundar a Barcelona la primera casa d'Espanya.

  • Avui en dia, la Companyia de Maria és present en molts països d'Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i Europa


400 anys de la fundació de la Companyia de Maria

Han passat 400 anys de la primera escola que va obrir les portes a les nenes i a les joves a la ciutat de Bordeus. La Companyia de Maria és la realitat d'un somni que va tenir Joana de Lestonnac i que ha estat possible gràcies a l’acolliment de tantes persones que han col.laborat en el projecte. Totes les Comunitats Educatives celebrem agraïdes la flama que ha il.luminat el camí al llarg dels anys.







LA COMPANYIA DE MARIA A ALBANIA

L'any 1992, dues religioses de la Companyia de Maria d'Itàlia van viatjar a Albània per formar la primera Comunitat a la ciutat de Tirana. Albània és un petit país de l'est d'Europa que vivia en guerra des de feia uns anys.
Aquest viatge a un país desconegut per a les religioses el va impulsar el desig d'obrir una escola perquè els nens aprenguessin i creixessin en un ambient d'amistat, d'alegria i de pau. Volien curar així les ferides que la guerra deixa al cor de les persones.
Primer van haver d'aprendre l'idioma, que per cert és bastant difícil per als que no han nascut allà, a més havien de conèixer els costums de la gent i fer amics amb qui compartir les seves inquietuds.
Amb la generosa ajuda d'altres països, van construir la primera casa per a les religioses i les primeres classes per als nens. Altres germanes de la Companyia de Maria d'Espanya i França s’uniren al projecte. Algunes noies albaneses, veient com vivien les religioses, han decidit comprometre's en la mateixa experiència.
L'escola es diu "Ylber", que significa "Arc de Sant Martí". Els nens van començar l'ensenyament a Infantil i cada curs, progressivament, s'obre una nova aula a mesura que els nens passen al curs superior fins a completar l'Ensenyament Primari.
L'any 1998 la situació va ser tan difícil a Kosovo que els kosovars hagueren de fugir de les seves terres i buscar refugi als països propers. Moltes famílies arribaren a Albània buscant-hi refugi i la Companyia de Maria va atendre 3.500 kosovars -entre ells diversos nens- donant-los cada setmana tot el necessari per viure: matalassos, mantes, menjar, vestits i calçat, articles d'higiene i medicines. Sobretot, els escoltaven i acompanyaven.
El somni de totes les persones que eduquen a "Ylberi " és allargar la mà a les famílies d'aquests infants per a poder construir així una societat en pau.

QUÈ HAS APRÈS?
  • Si treballem en equip, tot resulta més senzill. 
  • Estendre la mà és estar sempre disposat a col.laborar. 
  • Els educadors i educadores de la Companyia de Maria treballen en equip i tendeixen la mà als altres.