Les normes ens ajuden a conviure


Les persones som diferents. Tenim gustos diferents, actuem cadascú d'una manera.
Aquesta diversitat ens enriqueix, però fa necessàries unes normes de convivència.

Necessitem les normes per a mantenir un ambient agradable que ens permeti conviure de gust. Respectar les normes és una manera de respectar-nos i acollir-nos els uns als altres.

La Companyia de Maria té com a missió fonamental allargar la mà als altres, com va fer en el seu temps Joana de Lestonnac.



L'ambient el creem entre tots. Hi ha normes que ens ajuden a respectar-nos els uns als altres, a conviure sense problemes amb persones molt diferents de nosaltres. Si actuem pensant en el bé comú, tothom se sentirà bé al nostre costat.




Els educadors i les educadores de la Companyia de Maria també tenen les seves normes de convivència.

Una d'elles és crear l'ambient necessari perquè tots i totes se sentin bé. És el que anomenen cuidar la vida.



Un dels consells de Joana de Lestonnac a les religioses de la Companyia de Maria era: «Mantingueu l'amistat entre vosaltres». Els volia fer veure que quan ens estimem els uns als altres, és la convivència fàcil entre tots perquè ens sentim bé.




• Reuneix-te amb els teus companys i companyes de classe i escriviu entre tots cinc normes que, en la vostra opinió, afavoreixen la convivència entre vosaltres.

Recorda el què ja saps de Joana de Lestonnac
Joana de Lestonnac va néixer a Bordeus, França, el 1556. Volia ser religiosa, però els seus pares decidiren que es casés amb el baró Gastó de Monferrant-Landiràs. Va tenir vuit fills. Sempre mostrà un caràcter acollidor i acostumava a atendre amb generositat les necessitats dels altres. En poc temps moriren el seu oncle, el seu pare, el seu marit i el seu fill gran. Es va fer càrrec de la hisenda familiar. Els seus fills, a poc a poc, començaren a fer la seva vida.
Clica l'enllaç per descarregar un power sobre la vida de Joana de Lestonnac
Pots fer unes activitats JClic




Sabies que...?



• En els col•legis de la Companyia de Maria no hi treballen només religioses. També hi treballen homes i dones laics que s'han compromès amb el seu projecte educatiu. Són els laics.



• Les "normes" de la Companyia de Maria s’anomenen Constitucions i es van escriure en 1638.
  L'estil educatiu del primer col.legi de la Companyia de Maria es caracteritzava per tres principis:
- Ensenyament individualitzat.

- Aprendre fent.

- Valoració del progrés de cada nena.