Vivim en comunitat


Les persones vivim en comunitat. Per a divertir-nos, per a aprendre, per a créixer en la vida, necessitem els altres.
Naixem en una comunitat, la família, i al llarg de la nostra vida formem part de diferents comunitats: comunitat educativa, parroquial, de veïns ...




Les religioses de la Companyia de Maria viuen el seu compromís cristià en comunitat, dedicades d’una manera especial a l'educació.
De quines comunitats formes part, tu? Què aportes a cadascuna d'elles? Què comparteixen els altres amb tu?


Una comunitat és un conjunt de persones que s'uneixen i col.laboren per aconseguir un mateix fi. Tots pertanyem a alguna comunitat i compartim temps i esforç per dur a terme la tasca que tenim en comú.


Les religioses de la Companyia de Maria ho posen tot en comú per aconseguir el bé dels altres a través de l'educació.





 Joana de Lestonnac brindà sempre el seu suport a totes les comunitats de què va formar part. Però arribat un moment de la seva vida volgué viure en comunitat religiosa i dedicar-se de ple a l'educació de les nenes, sobretot de les més pobres.
  • Investiga en què consisteix la vida en comunitat de les religioses del teu col·legi i explica-ho amb les teves paraules.
Recorda el què ja saps de Joana de Lestonnac

Joana de Lestonnac va néixer a Bordeus, França, el 1556. Volia ser religiosa, però els seus pares decidiren que es casés amb el baró Gastó de Monferrant-Landiràs. Va tenir vuit filis, els tres primers moriren. Sempre mostrà un caràcter acollidor i acostumava a atendre amb generositat les necessitats dels altres.
Clica l'enllaç per descarregar un power sobre la vida de Joana de Lestonnac






SABIES QUE...?
• A l'escut de la Companyia de Maria hi ha entrellaçades la M de Maria, i l'A de l"Ave Maria", amb què l'àngel la saludà.
• Joana de Lestonnac considerà Maria com a model de persona creient i amiga de Jesús.
• En tots els col•legis de la Companyia de Maria se celebren dues festes molt especials:
      • La festa de Santa Joana, que és el 15 de maig.
      • La festa de la Presentació de Maria, que és el 21 de novembre.



LA CASA DEL COMPARTIR

Una de les comunitats de la Companyia de Maria treballa a la conca minera d’Amagá, Bolívia. Els seus objectius principals són: l'atenció dels camperols,, l'alfabetització, l'atenció a les famílies mineres i la denúncia del treball dels nens miners. La comunitat també ha posat en marxa "La casa del compartir", un centre de la parròquia on es procura donar resposta a les necessitats dels més desprotegits.



Màma Gandi, una religiosa de la Companyia de Maria

Conxita Gandia, religiosa de la Companyia de Maria, dedicà una gran part de la seva vida a donar classes de nutrició infantil a grups de mares pobres de l'illa d’Idjwi, a l'Àfrica. La gent sempre valorà la seva presència generosa i acollidora, que va fer que li diguessin Màma Gandi.
Conxita Gandia va néixer el 24 d'agost de 1932 a Rucandio, un poble de la província de Burgos. Estudià a l'escola del seu poble. Quan no anava a l'escola, acostumava a ajudar els seus pares en les petites feines del camp i atenent els animals.
No havia estudiat per ser professora, però ensenyar l’atreia molt. Va entrar a la comunitat religiosa de la Companyia de Maria i l’enviaren a l'Àfrica. Allà, a l'Illa d’Idjwi, situada al llac Kivu, entre Rwanda i la República Democràtica del Congo, es dedicà a treballar amb grups de dones.
Quan anava a Rucandio per passar un temps amb la seva família, s'informava sobre la manera de cuidar els animals i millorar el treball en les granges. Tornava a Idjwi amb bosses plenes de llavors, de somnis i de projectes.
Es dedicava sobretot a ensenyar mares pobres i analfabetes a preparar un menjar sa i equilibrat per als seus fills, comptant amb els productes locals.
A Idjwi li deien Màma Gandi pel seu caràcter protector. Tots els qui convivien amb ella s'alegraven de comptar amb la seva presència generosa i acollidora.
Ella també se sentia molt contenta a Idjwi. No es va plantejar mai quedar-se a Espanya. Sempre tornava a l’Àfrica amb la mateixa il.lusió, i només la malària la separà de la gent amb la qual va triar compartir la seva vida.


QUÈ HAS APRÈS?


  • Tots pertanyem a algunes comunitats, en les quals  compartim temps i esforç per dur a terme la tasca que tenim en comú
  • Les religioses de la Companyia de Maria procuren el bé dels altres, sobretot a través de l'educació.
  • En tots els col·legis de la Companyia de Maria hi ha una comunitat educativa.